Houtsoorten

Machinaal Timmerbedrijf Vogels maakt bij de bouw van trappen gebruik van de beste houtsoorten, duurzaam geproduceerd met het oog op het milieu. De keuze wordt bepaald door een aantal factoren. Allereerst de kleur, welke kleur komt het beste uit in een klassiek of modern interieur? Hiervoor bestaat een ruim aanbod in zowel Europese als tropische houtsoorten, elk met hun eigen specifieke structuur en kleur. Ook speelt een prijs een rol bij het kiezen van een houtsoort. Hoe makkelijk is een houtsoort te verwerken en wat zijn de markt conforme reële prijzen op het moment van aanschaf? Allemaal factoren die de keuze kunnen beïnvloeden. Maar de belangrijkste reden om voor een bepaalde houtsoort te kiezen is de persoonlijke voorkeur van een klant. Machinaal Timmerbedrijf Vogels kan, dankzij een ruime ervaring en een goede productkennis hierin een adviserende rol spelen. U moet tenslotte heel lang naar uw nieuwe aanwinst kijken en dan is een juiste keuze belangrijk, om op termijn niet teleurgesteld te raken. 

Hieronder geven wij een opsomming van de door ons meest gebruikte soorten hout, elk met hun unieke eigenschappen, de herkomst en een prijsindicatie. Welke houtsoort u ook kiest, u kunt er altijd voor kiezen om de trapdelen uit te rusten met een antislipstrip of in de grondlak te zetten, voor een nog grotere slijtvastheid.

Houten trap

De structuur van de houtsoort

Een veel toegepaste houtsoort is Vuren hout, deze is afkomstig uit midden Europa en is een relatief zachte houtsoort, waardoor deze makkelijk te verwerken is. Dit heeft als gevolg dat er minder mensuren gaan zitten in de productie van de trap en dus de prijs relatief laag gehouden kan worden. 

YellowPoplar, in het Nederlands ook wel Tulpenboomhout genoemd, afkomstig uit Noord-Amerika is een zeer gemakkelijk te bewerken houtsoort met een fijne, gelijkmatige houtnerf structuur.Een gekleurde laklaag komt hierop het beste tot zijn recht.

Om een stevige constructie te bereiken wordt ook vaak Meranti of Merbau hout toegepast. Deze houtsoort is afkomstig uit Zuidoost-Azië en is heel sterk en zeer slijtbestendig, waardoor een zeer grote duurzaamheid wordt bereikt.

Europees Eikenhout heeft een fraaie structuur, is hard en vertoont daardoor een goede slijtvastheid. Eikenhout kan goed toegepast worden in klassieke interieurs, maar is ook verkrijgbaar in lichtere kleuren, waardoor deze ook goed tot uiting komt in de wat modernere interieurs.

Een heel bijzonder effect kan bereikt worden door het toepassen van rode mahonie uit West-Indië, deze houtsoort is afkomstig van de boom Swietenia en valt op door zijn sprekende rode kleur.

Essenhout groeit in Europa en vertoont een fraaie tekening. Het is een harde houtsoort en daarom uitermate geschikt voor toepassing in trappen.

gerookt hout